Energielabel bepalen voor een huurwoning

Per 1 januari 2021 zijn de methodes voor het bepalen van het energielabel vervangen voor één nauwkeurig energielabel. Eerder konden de Energie-Index of het vereenvoudigd energielabel hiervoor gebruikt worden, afhankelijk van een huur- of koopwoning. De nieuwe methode voor het bepalen van het energielabel is een stuk betrouwbaarder en beter in lijn met Europese richtlijnen omtrent energieprestaties.

Verschil tussen het energielabel en de Energie-index

Voorheen werd de Energie-Index gebruikt om de energieprestatie van huurwoningen vast te stellen. Daarmee werd een deel van de huurpunten van het woningwaarderingsstelsel bepaald. Sinds januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik van een woning. Dit heeft de Energie-Index vervangen.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Het nieuwe energielabel werkt op basis van energielabelletters (de letters A++++ t/m G). De letters bepalen de mate van energiezuinigheid, waarbij de minst zuinige woningen vallen in klasse G. Deze woningen hebben een hoge CO2-uitstoot en een hoge energierekening. Woningen in klasse A of hoger zijn het meest energiezuinig en wekken ongeveer evenveel energie op als dat ze verbruiken. Het energielabel geeft niet alleen aan binnen welke klasse een woning valt, maar geeft ook suggesties voor verbeteringen van de energiezuinigheid van de woning.

Energielabel berekenen, hoe?

Het nieuwe energielabel kan niet online worden aangevraagd. Dit maakt dat de kosten voor de berekening hoger zijn. De kosten voor het energielabel zijn afhankelijk van:• De woningoppervlakte;
• Het type woning (bijvoorbeeld eengezinswoning of appartement);
• De beschikbare documenten over de woning;
• De tijd die de energieadviseur nodig heeft.

De kosten voor het berekenen van het energielabel variëren momenteel (oktober 2021) van ca. € 220,- tot € 375,-.

Energielabel bij huurwoning verplicht?

Een verhuurder moet nieuwe huurders informeren over de energieprestatie van de woning (voor bestaande huurders geldt die verplichting niet). Als er geen geldig energielabel beschikbaar is, riskeert de verhuurder een hoge boete.

Voor woningen onder de liberalisatiegrens is het zo dat het energielabel meetelt binnen het woningwaarderingsstelsel. Hoe beter het energielabel, hoe meer punten de woning krijgt. Dit maakt het mogelijk om een hogere maximale huur te vragen voor de woning. Er zijn een aantal gevallen waarbij het energielabel niet verplicht is, zoals de verhuur van studentenkamers en monumenten.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Een energielabel blijft 10 jaar geldig. Heeft uw woning een energielabel van voor 1 januari 2015 of een Energie-Index? Ook die blijven 10 jaar geldig. Op het energielabel staat de ‘geldig tot’ datum. Als uw woning geen geldig energielabel heeft of als uw bestaande energielabel vernieuwd moet worden, kunnen wij deze voor u aanvragen bij een energieadviseur.

Niet alleen als het energielabel verloopt vraagt u een nieuw label aan. Ook als u uw huis energiezuiger heeft gemaakt dient u een nieuw energielabel aan te vragen. Wilt u meer weten over het energielabel, het aanvragen hiervan of de geldigheid van het huidige label? Neem dan contact op met HouseHunting Noord! Wij helpen u graag verder.