Huis verhuren regels: waar moet u rekening mee houden?

HouseHunting is uw partner op het gebied van wet- en regelgeving omtrent de verhuur van panden. 

Bij het verhuren van een woning, komt veel wet- en regelgeving kijken. Het is belangrijk dat alles juridisch goed geregeld is. Wetgeving komt niet pas om de hoek kijken op het moment dat er een huurcontract moet worden ondertekend, maar al veel eerder in het proces zorgt wet- en regelgeving voor uitdagingen.

Huis verhuren regels: tijdelijke verhuur woning

De wet- en regelgeving voor het verhuren van een woning begint al bij de aard van de verhuur. Wilt u uw woning voor onbepaalde tijd of juist tijdelijk verhuren? Voor beide opties zijn verschillende huurcontracten noodzakelijk.

Huis verhuren regels: tweede woning verhuren

Heeft u een tweede huis? Of koopt u een woning als belegging met de intentie om deze te gaan verhuren? Als u een hypotheek heeft afgesloten bij het kopen van de woning, moet u toestemming vragen aan uw hypotheekverstrekker. Dit wordt niet in alle gevallen goedgekeurd, daarom is het belangrijk om dit van tevoren goed te regelen. Bij het verhuren van een appartement heeft u ook te maken met de Vereniging van Eigenaren, het huishoudelijk reglement en de splitsingsakte.

Vragen over de regels huis verhuren?

Er komen veel zaken kijken bij het op een juridisch goed geregelde verhuur. Wij van HouseHunting ondersteunen u op dit gebied. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Verzekeringen controleren

Als u een woning gaat verhuren, kan het zijn dat de dekking van de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering voor de te verhuren woning verandert. Regel voor de verhuur alles omtrent deze verzekeringen (en vergeet abonnementen niet!) om problemen achteraf te voorkomen.

De huurprijs bepalen

Welk bedrag moet de huurder gaan betalen voor de huur van uw woning? Voor het berekenen van de juiste huurprijs gelden regels en bepalingen.

Valt de woning onder de zogeheten ‘liberalisatiegrens’? Dan wordt de maximale huurprijs bepaald aan de hand van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Valt de woning boven die grens? Dan mag u als verhuurder zelf de huurprijs bepalen.

Een goed huurcontract

Een goed huurcontract is juridisch correct en benoemt de rechten en plichten van zowel de huurder als de verhuurder. Als u een goed huurcontract opstelt kan dat veel problemen voorkomen en kunt u zorgeloos verhuren.