Schuldeisersverzuim: Hoofdpijn door huurders?
HouseHunting helpt

Het klinkt heel aantrekkelijk: een pand voor de verhuur. Passief inkomen door een object te verhuren. Maar hoe vind je passende huurders? Welke zaken leg je hiervoor vast? En als de eerste huurders in je pand zitten en er ontstaat discussie: wat doe je dan? Bij HouseHunting hebben wij dankzij decennia ervaring goed zicht op de voordelen en uitdagingen van verhuur. Zo weten we dat huurders veel rechten kennen, maar dat je als verhuurder ook stevig kan staan tijdens conflicten. We nemen je graag mee in onze expertise over schuldeisersverzuim.

Schuldeisersverzuim

Fijn wonen vereist onderhoud. Dat weet je als verhuurder, dat merk je als huurder. Wanneer er gebreken ontstaan bij je verhuurpand, ben je als verhuurder aansprakelijk. Tijd om in actie te komen. Daarbij mag je als verhuurder ook eisen of randvoorwaarden stellen. Verzaakt de huurder zich hier aan te houden, dan spreek je van schuldeisersverzuim: de schuldeiser, de huurder in dit geval, verzuimt dan aan zijn verplichtingen te voldoen.

In de praktijk

Stel: Het hek van het terras van je huurwoning is losgekomen. Dat levert natuurlijk gevaar op voor de huurders. Als verhuurder wil je dit verhelpen, je stelt hierbij als voorwaarde dat de spullen van de huurder van het dakterras zijn gehaald zodat je vrije toegang hebt tot het hek. Bij aankomst in het pand blijkt dit niet gedaan te zijn: het terras staat nog steeds vol met spullen van de huurder. De huurder is dan in schuldeisersverzuim en kan geen aanspraak maken op het schadeherstel van jou als verhuurder tot hij het heeft opgelost.

Prettige omgang

Wanneer je een prettige omgang hebt met je huurders, is bovenstaande geen probleem. Je belt met elkaar en maakt een nieuwe afspraak, waarbij de huurder wel zijn plicht nakomt. Wanneer verhoudingen zijn bekoeld en deze prettige omgang niet vanzelfsprekend is, is het goed om te weten dat je dankzij het schuldeisersverzuim als verhuurder gevrijwaard bent van aansprakelijkheid tot de huurder zelf zijn plicht nakomt. Wanneer de huurder deze plicht heeft vervuld, bijvoorbeeld door het dakterras bereikbaar te maken, eindigt daarmee het schuldeiserverzuim en ben je als verhuurder weer aan zet.

Professioneel verhuren

Geen zin in de hoofdpijn van zelf verhuren? Geef het beheer uit handen aan ons bij HouseHunting Groningen. Dan zijn alle randzaken goed afgedicht en kan jij als verhuurder ontspannen achteroverleunen. Wanneer je weet dat je in Groningen op zoek wil naar een woning voor de verhuur, neem dan contact met ons op. We helpen je graag van zoektocht tot beheer. Bel ons op 06-21256452 of mail naar huubbleeker@househunting.nl.