Veilig verhuren in Groningen

In het vakblad ‘Vastgoed Adviseur’ van VBO verscheen deze editie een stuk over ondermijning in de verhuur. Een actueel en belangrijk onderwerp in de makelaardij: als eigenaar én makelaar wil je dat de juiste mensen de woning huren. Steeds meer criminelen weten echter ook de weg te vinden naar fraaie huurpanden, die zich uitstekend lenen voor criminele activiteiten. Wanneer dat aan het licht komt, ben je al te laat. Hoe zorg je dat je woning niet verhuurd wordt aan de verkeerde huurder?

Screening voor veilig verhuren

Als verhuurder, of als verhuurmakelaar, wil je betrouwbare huurders. Ze zijn immers lange tijd inwoner van het verhuurde object: dan wil je weten dat het pand goed bewoond wordt. Hiervoor zorg je voor een stevige selectie bij de toegangspoort. Dit kan zo uitgebreid als gewenst: van identificatie papieren tot bankgarantie en van contactgegevens tot getekende arbeidscontracten. Maak een checklist met benodigde gegevens en documenten. Wanneer potentiële huurders documenten of gegevens niet kunnen overleggen, is dat een rode vlag.

Persoonlijk contact

Van eerste bezichtiging tot het tekenen van het contract: zorg voor persoonlijk contact. Een uitdaging in corona tijd, maar een must om een vinger aan de pols te houden. Tijdens afspraken kan je bijvoorbeeld vragen naar fysieke documenten, die moeilijker te vervalsen zijn. Ook kan je eenvoudiger doorvragen en letten op signalen vanuit potentiële huurders.

Betrouwbare partner

Ben je eigenaar van een pand en wil je zelf de verhuur regelen? Dat kan. Zorg dat je verhuur juridisch goed vastlegt en bewijs verzameld hebt wanneer een huurder malafide blijkt te zijn. Verhuur en beheer uit handen geven? Ga op zoek naar een betrouwbare verhuurpartner. Ga na of en hoe de organisatie potentiële huurders screent en de veiligheid en betrouwbaarheid waarborgt.

Meer weten over HouseHunting en onze werkwijze op dit gebied? We komen graag met je in gesprek. Neem contact op via mail (huubbleeker@househunting.nl) of telefoon (06-21256452).